logo circumflexx, praktijk van psychotherapeute Tineke Delvaux

Trauma-sensitieve yoga

Trauma-sensitieve yoga

Trauma-sensitieve yoga (TSY) is een evidenced-based toegevoegde behandeling naast gesprekstherapie voor jongeren en volwassenen die trauma-ervaringen hebben doorgemaakt: éénmalige overspoelende gebeurtenissen, vroegkinderlijke trauma’s van emotionele/fysieke/seksuele mishandeling of verwaarlozing of andere ervaringen van onderdrukking, pesterijen of grensoverschrijdend gedrag. 

De behandeling is ontwikkeld in 2003 (Massachusetts, USA) door de intense samenwerking van yoga-docent David Emerson en psychiater Bessel van der Kolk. TSY is toegankelijk voor alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht, ras, etnische afkomst, lichaamsbeeld of fysische mogelijkheden. 

circumflexx trauma sensitieve yoga en psychotherapie voorbeeldfoto Tineke Delvaux

Voor wie?

Vaak kan je lichaam nog lang in een staat van vecht-of vluchtreactie vertoeven, zelfs maanden of jaren nadat een traumatische gebeurtenis heeft plaatsgevonden of lang nadat je een dwingende context of omgeving vol onderdrukking en stress verlaten hebt. Trauma-sensitieve yoga (TSY) kan daarnaast ook zeer helpend en ondersteunend zijn voor mensen met burn-out, chronische vermoeidheid, chronische pijn, angst- en depressieklachten,… TSY kan nooit de plaats van gesprekstherapie vervangen maar is een toegevoegde meerwaarde in een behandeltraject.

Je hoeft geen yoga-ervaring te hebben. Je hoeft dus ook niet lenig te zijn om hieraan deel te nemen.  

Wat te ervaren binnen het programma?

En dat in een veilige, ondersteunende en niet-oordelende omgeving waarin jouw verhaal enkel aan bod komt via de taal van jouw lichaam, dit is geen gesprekstherapie.

Wat te ervaren na het programma?

Hoe verschilt trauma-sensitieve yoga van reguliere yogales?

Wilt u nog wat meer informatie?

Mogelijk om het 8 weken programma te volgen in kleine groepjes van max. 5 personen of individueel.

De groepen starten vanaf april 2022.